oosterdokseiland
oosterdokseiland, amsterdam
28 luxe appartementen, horeca en een warenhuis

locatie
Op het Oosterdokseiland (ODE) in Amsterdam ontstaat een grootschalig project met woningen, kantoren, een hotel, een bibliotheek, een conservatorium, winkels en horeca. De mix aan functies en de binnenstedelijke locatie zal mensen trekken en leven in de brouwerij brengen. Het stedenbouwkundig masterplan van EEA architects bestaat uit bebouwing van zes blokken met een hoge dichtheid, doorsneden met smalle stegen en binnenplaatsen. Elk blok wordt uitgewerkt door meerdere architecten. Het gebouw dat wij ontworpen hebben ligt aan de kade op het zuiden en heeft in de onderste twee lagen een winkelfunctie en daarboven luxe appartementen met een prachtig uitzicht over de stad.
oosterdokseiland
kloof
Het stedenbouwkundig masterplan vraagt om een fysieke scheiding in een bouwopgave met n gebouwfunctie. Twee volumes - de hoek en het palazzo - worden gescheiden door een steeg. Door de breedte en hoogte van het gebouw is deze steeg eerder een kloof. Deze 'kloof' is het thema van het plan.
Onze kavel heeft een grondoppervlak met veel scherpe hoeken. Zodoende was het een zoektocht naar ongebruikelijke ruimtevormen met hoge kwaliteit. Het resulteerde in appartementen met een heel specifieke vorm die zeer ruim en licht aanvoelen.
oosterdokseiland oosterdokseiland
uitzicht
De grootste kwaliteit van de woningen op het Oosterdokseiland is het uitzicht over de binnenstad. Door het toepassen van grote glasopeningen van vloer tot plafond wordt deze kwaliteit optimaal benut. Alle leefruimtes van het appartement hebben een weids uitzicht over de stad. De uitspraak 'a room with a view' gaat voor deze appartementen zeker op.
Doordat alle glaspuien volledig open te vouwen zijn loopt binnen en buiten in elkaar over en ontstaat in elk seizoen een 'balkon op de stad'. Deze vouwpuien zijn op verschillende dieptes in de gevel geplaatst. Dit brengt relif in de gevel; het spel van licht en schaduw geeft het gebouw een levendige uitstraling.
oosterdokseiland
project informatie
adres: oosterdokskade
ontwerpteam: albert herder, arie van der neut,
stijn de jongh, sabine heine
projectteam: albert herder, stijn de jongh, menno veldman
architectonische engineering: jean-marc saurer
opdrachtgever: bouwfonds mab den haag
ontwerp-oplevering: 2001-2012
bouwsom: ± woningen € 7.400.000,- / totaal € 9.398.000,-