albatros
de albatros, amsterdam
130 appartementen en 1250 m2 buurtvoorzieningen

locatie
Rond de van Hasseltweg wordt een grootstedelijke zone ontwikkeld binnen de kleinschaligheid van de tuindorpen van Amsterdam-Noord. De zone concentreert zich rondom het metrostation van de toekomstige noord/zuidlijn. De Albatros is het eerste project in de ontwikkeling van dit gebied.
albatros albatros
sculptuur
De belangrijkste uitdaging bij het ontwerp van de Albatros schuilt in de confrontatie tussen de nieuwe grootschalige ontwikkelingen en de omliggende tuindorpen. Om het gebouw niet als een mes door de wijk te laten snijden is ervoor gekozen het gebouw 'open te breken', en op te delen in een open plint en vier lamellen.
De plint heeft de hoogte van de omliggende bebouwing en bevat de buurtgerichte- en commerciŽle voorzieningen. Op de plint staan de vier lamellen, met in totaal 130 woningen. Het casco van de lamellen en de gevel zijn zo ontworpen dat een stapeling van verschillende woningtypen mogelijk is. De lamellenstructuur maakt het ook mogelijk alle woningen overhoeks te plaatsen. Hierdoor ontstaan aan alle kanten lichte woningen met een optimaal uitzicht. Het gehele gebouw laat zich lezen als een sculptuur.
albatros albatros
plint
Op maaiveldniveau zijn de entrees naar de lamellen als visuele kijkgaten naar de binnentuin vormgegeven. Met behulp van deze kijkgaten en de geringe diepte van de plint komt er zonlicht naar de noordkant van het gebouw en wordt de lengte ervan aangenaam onderbroken.
Aan de zuidzijde van het gebouw ligt een gemeenschappelijke tuin met mos- en sedum-beplanting tussen houten terrassen. 's Avonds krijgt de tuin extra sfeer door gekleurde lampjes, die tussen de sedum-planten hangen.
De garage onder de tuin krijgt natuurlijk licht door uitsparingen in het kelderdak.
De gangen naar de lift en het trappenhuis lopen langs de tuin. Zo is er bij het binnenkomen direct contact met de binnentuin.
albatros albatros albatros
colofon
adres: albatrospad
ontwerpteam: albert herder, arie van der neut,
vincent van der klei, jean-marc saurer
projectteam: albert herder, jean-marc saurer,
rodger van leeuwen
architectonische engineering: jean-marc saurer
opdrachtgever: de key / de principaal amsterdam
aannemer: van der waal, vlaardingen
ontwerp-oplevering: 1999-2006
bouwsom: € 18.100.000
prijzen: winnaar zuiderkerkprijs 2003 amsterdam
publicatie: bouwwereld nr.13 2005, bouwwereld nr.6 2006, innovatie jaarboek '06, arcam pocket; 'amsterdamse architectuur 2003-2006',
architectenweb magazine nr. 5 2006
fotografie: luuk kramer, john lewis marshall